środa, 3 czerwca 2015

Smaczne Kąski: przepis na szarlotkę



Szarlotka – ciasto z jabłkami na kruchym lub półkruchym cieście. Od jabłecznika różni się tym, że jabłecznik jest na cieście biszkoptowym, drożdżowym, bądź francuskim. Poniżej przepis na szarlotkę:

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 10 dag margaryny, 4 żółtka, 25 dag (1 szklanka)cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, 2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, śmietaną i żółtkami.
Zagnieść ciasto i ostudzić je, przetrzymując przez 30-60 min w lodowce. Ciasto podzielić na dwie części.
Pierwszą część rozwałkować, ułożyć na blasze i posypać równomiernie kaszą manną lub mąką ziemniaczaną.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na cieście i posypać je cukrem. Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 45 min w średnio gorącym piekarniku.

Smacznego!

A żeby było co poczytać przy jedzeniu powyższego ciasta, prezentuję też przepis na szarlotkę w wersji książkowej. Przepis przedstawiony został na poniższym schematycznym rysunku:
 


Chcesz poznać książkową SZARLOTKĘ?
 Kup Szarlotkę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tu komentarz. Może masz jakieś pytania lub sugestie dotyczące bloga? A może czytałeś już książkę i chciałbyś podzielić się swoją opinią na jej temat? Napisz! Z chęcią poznam Twoje zdanie :)