Szarlotka – ciasto z jabłkami na
kruchym lub półkruchym cieście. Od jabłecznika różni się tym, że jabłecznik
jest na cieście biszkoptowym, drożdżowym, bądź francuskim. Poniżej przepis na
szarlotkę:
50 dag (2 1/2
szklanki) mąki, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 10 dag margaryny, 4 żółtka, 25
dag (1 szklanka)cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, 2-3 łyżki
kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiać na
stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, śmietaną i żółtkami.
Zagnieść ciasto i
ostudzić je, przetrzymując przez 30-60 min w lodowce. Ciasto podzielić na dwie
części.
Pierwszą część rozwałkować,
ułożyć na blasze i posypać równomiernie kaszą manną lub mąką ziemniaczaną.
Jabłka obrać, pozbawić
gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na cieście i posypać je
cukrem. Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Ciasto ponakłuwać
widelcem. Piec około 45 min w średnio gorącym piekarniku.
Smacznego!
A żeby było co poczytać przy jedzeniu powyższego
ciasta, prezentuję też przepis na szarlotkę w wersji książkowej. Przepis
przedstawiony został na poniższym schematycznym rysunku:
Chcesz poznać książkową SZARLOTKĘ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tu komentarz. Może masz jakieś pytania lub sugestie dotyczące bloga? A może czytałeś już książkę i chciałbyś podzielić się swoją opinią na jej temat? Napisz! Z chęcią poznam Twoje zdanie :)